I en overgrodd hage, bak ripsbærbusker og bjørketrær, ligger det et stort, gammelt hus. I dette huset bor farfar og farmor.
Farfar kan fortelle. Han sier at inni hodet hans er det fullt av skuffer. Oppi hver skuff ligger det en historie fra gamle dager. En av dem er historien om det som er inni Doktorskapet. Det er den aller fineste, og den vil jeg høre så ofte som jeg kan.
Da jeg var liten elsket jeg å høre på farfars historier fra gamle dager, og spesielt de om oldefar som var doktor på Voss. Vi kikket på gamle, gulnede bilder i familiealbumene, der alvorlige fjes stirret på oss, og virket skumle og veldig langt borte. Men når farfar fortalte, ble disse menneskene levende for meg, og jeg ble aldri lei av å høre om hvem de var og hvordan de levde.
Våren 2012 kom debutboken min, barneboken ”Oldefars Ulveskinnspels” ut på Mangschou forlag, med Elisabeth Mosengs illustrasjoner. Her er flere av historiene til farfar.
Men siden boka representerer den muntlige fortellertradisjonen, vil jeg også ut og fortelle til barna. Derfor har jeg laget en solo figurteaterforestilling som baserer seg på disse historiene. De er dramatiske, de er spennende, de er lattervekkende og av og til triste. Gjennom skyggespill, figurteater, luker som åpnes, bilder som blir levende, musikk og fortelling får publikum bli kjent med oldefar og hans
myndige kone, Olly.
Det finnes også et eget formidlingsopplegg knyttet til boken, der barna får komme enda tettere innpå historien. De får kjenne den på kroppen: Lukte på mystiske medisiner, kjenne hvor skarp amputasjonssagen til oldefar var, smake på kamferdrops (min oldemor mente kamferdråper hjalp mot det meste) og lytte på hverandre med gammeldags stetoskop i en dramastund der vi er tilbake på legekontoret i gamle dager. Dette opplegget har turnert i Sør-Trøndelag og i Akershus for bibliotek i forbindelse med Sommerleskampanjen i 2018. Filmopptak fra et av oppleggene på Nes bibliotek finner du her
Oldefars ulveskinnspels hadde premiere i 2012, samtidig med at boken ble lansert. Den har siden vært spilt over 200 ganger, blant annet for Den kulturelle skolesekken i Bergen og Sogn og Fjordane i skoleårene 2012-2014, for Den kulturelle spaserstokken i2012-2015, og på en rekke bibliotek og kulturhus i Hordaland og Rogaland.
Varighet forestilling: 40 min
Varighet formidlingsopplegg: 30/40 minutter
Opprigg: 60 min
Nedrigg: 30 min
Målgruppe: Fra 4 år
Skuespiller: Adele Lærum Duus
Regi: Annicke Gill
Teatermanus: Adele Lærum Duus/Annicke Gill
Musikk: Hallvard Lærum
Rekvisitt: Adele Lærum Duus, Jonas, Signe og Elise Duus
Scenografi/ filming: Roddy Duus/Jonas Duus/Adele Lærum Duus
Oldefar på film og velvillig utlåner av Phaenomobil og medisinsk utstyr : Ole Didrik Lærum
Støttet av Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune